2024-05-28 05:00News

Belgische metaalondernemers veilen vaker vanwege vrijwillige bedrijfsbeëindiging

Metaalondernemers veilen steeds vaker vanwege vrijwillige bedrijfsbeëindiging

  • 9 op de 10 veilingen in metaalsector vanwege vrijwillige bedrijfsbeëindiging
  • Jongeren minder bereid tot overnemen bedrijf ouders
  • Groot gebrek aan technisch geschoold personeel

Belgische bedrijven in de metaalsector hebben het momenteel moeilijk en worden geconfronteerd met groeiende onzekerheden. Vooral het personeelstekort in de branche speelt de ondernemers parten. Hierdoor besluiten steeds meer van hen vrijwillig te stoppen. Dit blijkt uit cijfers van Troostwijk Auctions, welke worden herkend door Vlamef, de Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO.

Opkomst Oost-Europese bieders en kopers
In 2023 organiseerde Troostwijk Auctions 81 veilingen voor 53 bedrijven binnen de Belgische metaalsector. Bijna evenveel vergeleken met de 85 veilingen in 2022. In totaal zijn er in 2023 7.599 kavels geveild. De eerste vijf maanden van 2024 laten zien dat ook dit jaar een groot aantal organisaties in de metaalbranche hun werkzaamheden stopzet, met reeds 30 veilingen dit kalenderjaar. Het online veilingplatform merkt op dat er steeds meer interesse is vanuit Oost-Europa. “De afgelopen jaren zien we steeds vaker biedingen en kopers uit Oost-Europa voor Belgisch materieel. Vooral uit landen als Roemenië, Polen en Tsjechië”, zegt Joos Dauwe, Accountmanager Metaal van Troostwijk Auctions.

Minder voortzetting door nieuwe generatie
Van de 53 metaalbedrijven die hebben geveild, stopte het gros (49) vrijwillig met hun bedrijf. "Vroeger was het vanzelfsprekend dat de kinderen het bedrijf overnamen", stelt Dauwe. “In gesprekken met ondernemers merken we dat de nieuwe generatie helaas niet staat te trappelen om het bedrijf van pa of ma over te nemen. Ook het vinden van opvolging buiten de familie blijkt lastig. Hierdoor kiezen metaalondernemers er steeds vaker voor om het bedrijf te stoppen. Door vrijwillig te stoppen, houden zij het heft in eigen hand. Ook dat is ondernemen."

Personeelstekort het grootste struikelblok
Vlamef, de Vlaamse Metaalfederatie voor de KMO, herkent de cijfers die Troostwijk communiceert. "Kleine en middelgrote ondernemers hebben het heel erg lastig. Dit komt hoofdzakelijk door een groot personeelstekort. Er is in de sector sprake van een enorme vergrijzing; de instroom stokt. Jongere generaties zijn steeds minder geïnteresseerd in handwerk. De overheid heeft aangestuurd op een kenniseconomie, maar de essentie van het ingenieursvak wordt niet meer geleerd. Verder zorgt de regelgeving vanuit de overheid ervoor dat de druk op ondernemers verder toeneemt. Het is op deze manier niet fijn meer om een bedrijf in deze branche te leiden. Als we het tij niet weten te keren, zit er voor veel ondernemers niets anders op dan het bedrijf te stoppen en de inboedel te verkopen”, aldus Johan van Bosch, algemeen secretaris bij Vlamef.


Topics: BE-NL

About Troostwijk Auctions

Troostwijk Auctions believes that everything has value and is driven to make digital auctioning the best way to add value for business sellers and buyers. The digital auction platform optimally connects local, convenient and fast sales with global demand. They do this by combining the power of their people, technology and data. This is how Troostwijk Auctions builds a profitable business, rewards their people and extends the life of goods to reduce waste and emissions. Each year, Troostwijk Auctions auctions more than 1 million lots for companies in sectors such as agriculture, food, metal, construction, earthmoving and transportation & logistics. The company has an average of 4 million visits to the platform per month, local sector specialists throughout Europe and buyers in 175 countries. For more information about Troostwijk Auctions: https://www.troostwijkauctions.com/


Contacts

Annelies van den Dool
Brand and Communications Manager
Annelies van den Dool