2024-10-28 07:45Press release

Aantal stoppende ondernemers in transport en logistiek neemt in 2024 fors toe

Transport en logistiek

Oost-Europa manifesteert zich als alternatieve afzetmarkt logistieke bedrijfsmiddelen
  • Faillissementen in de branche stijgen dit jaar aanzienlijk.
  • De vraag naar warehousing houdt na corona geen stand.
  • Strengere milieuwetgeving rondom euronorm drijft verkoop aan Oost-Europa.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar is het aantal stoppende ondernemers in de Nederlandse transport- en logistieksector al groter dan in heel 2023. Dit blijkt uit cijfers van Troostwijk Auctions, dat in deze sector onder meer een groeiend percentage faillissementen constateert. Het veilingplatform ziet dat ondernemers in deze sector het zwaar hebben. Dit komt onder andere door een verminderde vraag naar warehousing vanuit retailers, en strengere milieuwetgeving. Bovendien kiezen ondernemers bij de verkoop van hun vloot en andere logistieke bedrijfsmiddelen steeds vaker voor digitaal veilen.

Op het platform van Troostwijk hebben curatoren dit jaar al voor 37 ondernemers in de transport- en logistieksector bedrijfsmiddelen geveild vanwege een faillissement. Het veilingplatform verwacht dat er in de rest van het jaar nog minimaal 11 bijkomen, waarmee het totaal aantal faillissementen in 2024 op ongeveer 48 uitkomt. Dit is 60 procent meer dan een jaar geleden. Ook hebben er dit jaar 20 ondernemers geveild op het platform vanwege vrijwillige redenen tot bedrijfsbeëindiging, zoals pensioen of gebrek aan perspectief. 

Te hoge voorraden en failliete retailers
De toename in bedrijfsbeëindigingen in de transportsector geeft aan dat de branche in zwaar weer verkeert. “In coronatijd bouwden bedrijven hogere voorraden op om minder kwetsbaar te zijn en hebben transporteurs hun warehousing opgeschaald”, zegt Mattijs Kuiper, account manager Transport & Logistiek bij Troostwijk Auctions. “Nu blijkt dat deze ontwikkeling niet blijvend is, valt een deel van de vraag weg. Ook neemt het aantal faillissementen in de retail toe, waardoor de orders nog verder teruglopen. Hierdoor komt een deel van de ondernemers in de knel te zitten.”

Strengere milieuwetgeving
Een andere factor die meespeelt, is de Nederlandse milieuwetgeving die verduurzaming oplegt. “Nederlandse ondernemers zijn verplicht om hun vloot te verduurzamen, hetgeen een lastige opdracht is, zeker voor middelgrote organisaties”, aldus Kuiper, die ziet dat veel dieselvoertuigen naar Oost-Europa gaan. “Het platform biedt een grote afzetmarkt, door heel Europa. In landen waar de wetgeving minder streng is, krijgen bedrijfsmiddelen een tweede leven, die weer beter zijn dan de zwaar vervuilende middelen die daar momenteel worden gebruikt. Op deze manier stellen we ondernemers in heel Europa in staat om hun vloot in lijn te brengen met de emissienormen van hun land.” 

Hotspot Roemenië
Gedreven door nearshoring, waarbij werkzaamheden worden uitbesteed aan een organisatie in een relatief dichtbijgelegen land, blijkt Roemenië een interessante afzetmarkt. Na België komen de meeste bieders op het platform van Troostwijk uit het Oost-Europese land, gevolgd door Duitsland. "Roemenië heeft een strategische ligging in de buurt van belangrijke markten: de EU, de GOS-landen en het Midden-Oosten. Het is daarmee de handelsroute tussen Europa en Azië. Bovendien zijn sinds de oorlog in Oekraïne veel transportbewegingen uitgeweken naar de regio, wat Roemenië nog aantrekkelijker heeft gemaakt als tussenstation.” 

Handelaren zien kansen
Los van de stoppende ondernemers zijn er ook steeds meer handelaren actief op het veilingplatform van Troostwijk. Zij hanteren een multichannel verkoopstrategie, waarbij de primaire focus steeds verder verschuift van regionale showrooms naar online platformen zoals Troostwijk. “Handelaren kunnen putten uit een groot digitaal netwerk door heel Europa, maar ook ver daarbuiten. Het platform heeft per maand gemiddeld 4 miljoen bezoeken op het platform met kopers uit 175 landen.” 


Topics: NL

About Troostwijk Auctions

Troostwijk Auctions gelooft dat alles waarde heeft en is gedreven om van digitaal veilen de beste manier te maken om waarde toe te voegen voor zakelijke verkopers en kopers. Het digitale veilingplatform verbindt op een optimale manier lokale, gemakkelijke en snelle verkoop met wereldwijde vraag. Dit doen zij door de kracht van hun mensen, technologie en data te bundelen. Zo bouwt Troostwijk Auctions een winstgevend bedrijf, belonen zij hun mensen en verlengen zij de levensduur van goederen om verspilling en emissies te beperken. Jaarlijks veilt Troostwijk Auctions meer dan 1 miljoen kavels voor bedrijven uit sectoren als landbouw, voeding, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft per maand gemiddeld 4 miljoen bezoeken op het platform, lokale sectorspecialisten in heel Europa en kopers in 175 landen. 

Voor meer informatie over Troostwijk Auctions:  https://www.troostwijkauctions.com


Contacts

Loes Giltay
Brand & Growth Manager
Loes Giltay