2023-12-14 09:46Blog post

‘Ik wist meteen: als ik ga veilen doe ik het bij Troostwijk’  

Interview met Peter Kastelijn.Peter Kastelijn over verkopen met Troostwijk Auctions.

 

Peter Kastelijn (43) stopt na ruim vijftien jaar met de agrarische activiteiten van zijn Loon- en grondverzetbedrijf Kastelijn BV. “Het wordt steeds moeilijker om de investeringen reëel rond te rekenen, bovendien is het huidige politieke klimaat onzeker voor de sector.” Hij besluit zonder twijfel om zijn machines te veilen via Troostwijk Auctions. “Troostwijk is de beste naam op dit gebied. Ze hebben het grootste koperspubliek, dus zo wordt mijn materiaal het beste vermarkt.”

 

Het bedrijf van Peter Kastelijn begint vanuit een jongensdroom. “Toen ik vier was wilde ik al op een grote trekker rijden. Als twaalfjarige wist ik het zeker: ik wilde later een eigen loonbedrijf.” Peter doet ervaring op in het bedrijf van zijn ouders en in 2006 koopt hij zijn eerste eigen machine. “Een paar jaar later zette ik de volgende stap: ik nam het ouderlijk bedrijf over. Toen was ik de trotse eigenaar van een complete handelsonderneming, een loon- en grondverzetbedrijf.”

 

‘’Nee’ was niet te koop’

In de jaren die volgen groeit Peters bedrijf hard, onder andere door te investeren in noviteiten gericht op kwaliteitsverbetering en een groeiende gunfactor van klanten, vertelt Peter. “Maar de belangrijkste reden voor de groei van mijn bedrijf was het aantrekken van enthousiaste vakmensen. Er werd gewerkt met passie en ‘nee’ was niet te koop.”

 

Ondanks de groei merkt Peter op den duur dat het steeds moeilijker wordt om zijn investeringen terug te verdienen. “Het politieke klimaat in ons land werd steeds onzekerder voor de agrarische sector. En de mentaliteit van de klanten verhardde; de gunfactor werd steeds vaker afgewogen tegen de tariefstelling.”

 

Na lang wikken en wegen, en vooral na heel veel rekenen, besluit Peter in 2023 te stoppen met de agrarische activiteiten van zijn bedrijf. Hij verklaart: “Als de arbeidsvreugde plaatsmaakt voor ergernis, dan moet je stoppen.”

 

‘Als ik ga veilen doe jij het. Punt.’

Wanneer Peter deze moeilijke beslissing eenmaal heeft gemaakt, weet hij meteen wat hij wil. “Ik heb direct Stef (Hooijman, accountmanager bij Troostwijk Auctions – red.) gebeld. Ik zei: ‘Ik heb besloten te stoppen. En als ik ga veilen doe jij het. Punt.’ In het verleden heeft Stef vaak taxaties voor me gedaan. Ik heb vertrouwen in hem als persoon. Daarom wilde ik dat de veiling van mijn machines via hem zou gaan.”

 

Dat hij zijn machinepark via een veiling wil verkopen, weet Peter ook direct. “Ik heb met Stef goed gesproken over de financiële afwikkeling en hoe dat allemaal gaat met het klaarzetten van de machines. Bovendien waardeer ik de persoonlijke benadering van Troostwijk enorm. Toen ze hier kwamen om de machines op te nemen en fotograferen voelde het niet als een veilingbedrijf, maar als een fijne club collega’s. Samen de schouders eronder en hup! Daar hou ik van. Een hele prettige samenwerking en grote betrokkenheid. Dus dat bevestigde mijn keuze voor Troostwijk nog eens extra. Zij hebbende bovendien beste naam op dit gebied en het grootste koperspubliek. Heel eerlijk gezegd: ik wil gewoon dat mijn machines wat opbrengen, het is uiteindelijk mijn pensioen. Bij Troostwijk wordt het het beste vermarkt, precies wat ik wil.”

 

‘Mijn jongens’

Op dit moment is Peter samen met zijn medewerkers – die hij vaderlijk ‘zijn jongens’ noemt – druk bezig met de voorbereidingen van de kijkdag voor de veiling. “We moeten het erf opruimen en alles klaarzetten. Mijn jongens helpen me daarbij.” Hij is even stil en vervolgt dan: “Zij gaan me het meest aan het hart. Twee blijven bij me werken en de anderen hebben allemaal gelukkig ander werk gevonden. Ik heb altijd goed op ze gepast. En nu zeggen ze: ‘We stoppen pas als hier alles afgerond is’, dat waardeer ik enorm.”

 

In een uitgebreide, oprechte brief aan al zijn klanten en leveranciers schrijft Peter over zijn besluit om te stoppen met zijn werkzaamheden. “Die brief is een eigen leven gaan leiden. Ik heb zóveel reacties gekregen, ook van collega-loonbedrijven die zich in mijn verhaal herkennen. De sector heeft het moeilijk.”

 

Opgelucht

Met de streep onder zijn agrarische loonwerktak zet Peter ook een streep door zijn jongensdroom, toch voelt hij opluchting. “Ik stond altijd aan, had nooit tijd voor mezelf of voor mijn vrouw en vier kinderen, want ik moest altijd klaarstaan voor klanten. Dat valt nu van mijn schouders. Mijn vrouw is ook blij, ik ben nu een andere man, zegt ze.” Hij lacht.

 

“Ik ben vooral blij dat ik het besluit om te stoppen zelf heb kunnen nemen. Het is een economisch doordachte beslissing en ik sta er voor honderd procent achter. Dus nu op naar de veiling. Ik hoop dat er financieel gezien iets overblijft van waar ik jarenlang voor gewerkt heb.”

 

Over de veiling
De online veiling van het agrarisch materieel van Loonbedrijf Kastelijn is op dit moment geopend. Bieden kan tot en met dinsdag 19 december 2023, de veiling sluit dan vanaf 19:00 uur. Wilt u de kavels bekijken voor u een bod uitbrengt? Dat kan tijdens de kijkdag op zaterdag 16 december 2023, van 10:00 uur tot 16:00 uur. Locatie: Tsjerkebuorren 12, 9286 GB in Twijzel (Friesland).

Klik hier voor alle details over deze veiling.

 

 


Topics: NL

About Troostwijk Auctions

Troostwijk Auctions vindt dat alles waarde heeft.

Bij het bedrijf draait het om het vinden, herkennen en verzilveren van die waarde, vaak via online veilingen maar ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten. Het bedrijf taxeert, adviseert en is Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik. Online veilen is volgens het bedrijf een uitstekend en objectief verkoopkanaal. Troostwijk Auctions realiseert de beste opbrengst in de markt en is daarnaast snel, veilig en transparant.

Waarde draait bovendien om mensen. Respect en duurzaamheid staan daarom hoog in het vaandel. Volgens Troostwijk Auctions verdient elk product een langer leven dan bij de eerste eigenaar. Troostwijk Auctions veilt per jaar ruim 810.000 kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet en transport & logistiek. Het bedrijf heeft lokale sector specialisten door heel Europa en kopers in 147 landen.


Contacts

Annelies van den Dool
Brand and Communications Manager
Annelies van den Dool